PARC DEL ESTATUT
Olesa, Spain, 2004

The new park of Olesa is a place for rest, events, social life, memories and new hopes. Situated between the village and the railway tracks, the Park is the spatial ending of the urban growth of Olesa. The city is charged with memories from its past and looks forward to redefining its present. The historical memory is expressed by the four pillars—symbol of Catalonia. Their verticality forms a right angle with the horizontal ground. The water comes out of the pillars and falls on the metal floor. It resonates in the distance, reminding of the Catalan drums.
The Park is the meeting place between nature and the city—it becomes an urban landscape. The view of the nearby Montserrat Mountain determines the guidelines for the development of the public space. The organization on different levels offers a diverse and articulate perception of the park. The main materials used are sand, concrete, grass, bricks, and water. The red bricks are used both in the floors and the pergolas, and integrate the Park with the adjacent brick buildings. The water makes the drum-like sounds when it falls on the ground. It provides evaporative cooling in the park when it moves in channels along the park. It runs between the benches and the trees and connects the two sides of the Park. The whole area is busy with social life and events. The Park is a place where children, young, parents, and adults reunite to play games, rest ad tell stories—the playground is a celebration of life in the city.

INFO
Competition, September 2004
Program: park, public square, playground, bar
Area: 160 m2 built, 1.100 m2 open
Client: Municipality of Olesa, Catalonia
Architects: Ivan Shumkov, Xavier Vilalta